Oorlog tegen Klimaat – 6 december 2019

LASO neemt deel aan het debat “Oorlog tegen Klimaat” in de serie Nature’s Narratives van Pakhuis de Zwijger, Amsterdam, op 6 december 2019.

Latijns Amerika is al sinds de koloniale eeuwen een wingewest geweest, een bron van grondstoffen voor de wereldeconomie. Goud, zilver, rubber, olie, gas, koffie, coca├»ne, water en zuurstof: al deze schatten worden geplunderd in ruil voor geweld, brandstichting en vervolgingen. In deze XXIe eeuw van de globalisering is dit niet anders, maar er zijn nu nieuwe vormen en strategie├źn. De zgn. “nieuwe oorlogen” gaan om grondstoffen, energie en technologie, met schandalige gevolgen voor de natuur en grove schending van de mensenrechten: verdrijving, moord en terreur. De westerse wapenindustrie profiteert als eerste van al deze conflicten.