London: suiker en slavernij

London Sugar & Slavery “ is de titel van de permanente tentoonstelling in het Docklands Museum in het oude havengebied aan de Theems in Oost-Londen, die sinds 2007 de duistere Engelse rol in slavenhandel blootlegt. Londen is een groots financieel en artistiek centrum, maar vaak wordt vergeten dat die rijkdom deels is voortgekomen uit de slavenhandel. Eeuwenlang was de Londense haven een knooppunt van de wereldwijde slavenhandel. Een doorgangsstation voor wellicht miljoenen geroofde Afrikaanse mensen.

 

Deze ongemakkelijke historische waarheid wordt vaak verzwegen, maar komt aan de orde in een betrekkelijk nieuw Londens museum. Het Docklands Museum, in het oude havengebied aan de Theems in het Oosten van Londen, heeft een permanente tentoonstelling over de verschrikkingen van de slavenhandel, onder de titel “Londen, suiker en slavernij”. Het Docklands Museum is zelf gehuisvest in een oud pakhuis voor suiker uit de West.

 

Net als Amsterdam, was de Engelse hoofdstad een draaischijf van de “driehoekshandel” over de Atlantische Oceaan, de toenmalige vorm van de globalisering. Europese schepen voeren naar Afrika met wapens, textiel, alcohol en andere waren.

 

 

Daar werden er slaven voor gekocht, die vervolgens werden ingescheept naar de plantages in het Caribisch gebied. Van daar uit keerde men terug naar Europa, beladen met suiker, koffie, katoen, tabak en andere “koloniale” waren. Er werden slaven verkocht via de Beurs van Londen, en de Bank of England financierde de uitrusting van die schepen vol menselijk leed.

 

 

De toen vergaarde rijkdommen zijn nog overal in de stad te zien, in de banken en verzekeringsmaatschappijen, in de standbeelden en de straatnamen. Het Docklands Museum biedt nu een bescheiden maar veelzeggend tegenwicht in de beeldvorming van de stad over zichzelf.

LASO bewaart een visueel en documentair archief met beelden en studies uit het Dockyards en vanuit vele andere plaatsen en organisaties.